Pressemelding

Fortum og IKEA lanserer samarbeid

24 november 2016, 08:00

På IKEA Slependen i dag åpnet klima- og miljøminister Vidar Helgesen de første ladestasjonene i det nye samarbeidet mellom Fortum og IKEA.

Ladested Ikea Slependen

– Vi er stolte over at vi gjennom dette samarbeidet med IKEA gjør det enda enklere for bilister å ta et mer klima- og miljøvennlig valg. Nå kan alle elbilister enkelt lade bilen sin med enten Fortum-brikke, sms eller app på IKEAs nye ladestasjoner, sier leder Jan Haugen Ihle i Fortum Charge & Drive.

46 ladepunkter

De første ladestasjonene er nå klare på IKEAs varehus på Slependen og Ringsaker. Innen 2017 bygger IKEA ut totalt 46 ladepunkter på de seks første varehusene. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen, som nylig kom fra klimatoppmøtet i Marrakech, understreket viktigheten av at private aktører bidrar til det grønne skiftet:

– Jeg er imponert over IKEA, ikke bare fordi de åpner ladestasjoner, men fordi dette arbeidet inngår i en mer overordnet bærekrafttenkning. Jeg håper flere selskaper tar etter, og dermed tilrettelegger for at det i 2025 er kun nullutslippsbiler som selges i Norge, sier Helgesen.

– Vi er veldig stolte over at vi snart kan tilby hurtigladere på alle våre varehus i Norge. Det er for få ladepunkter i Norge, og da blir det vanskeligere for folk å velge miljøvennlig. Nesten tre millioner nordmenn bor innen en times kjøretid fra et IKEA-varehus, så her kan vi gjøre en forskjell, sier IKEA Norge-sjef Clare Rodgers.

Snart 100 000 elbiler

Elbilsalget har eksplodert i Norge. På halvannet år har antallet elbiler doblet seg, og innen utgangen av året selges elbil nummer 100 000.

Elbilforeningen mener vi trenger 300 000 elbiler i 2020 for å kunne nå regjeringen og Arbeiderpartiets felles ambisjon om at 100 prosent av nybilsalget i 2025 er nullutslippsbiler. Da trenger Norge én hurtiglader per 100 elbiler. Det tilsvarer over 2000 nye hurtigladere innen 2020.

– Det må bli like enkelt å fylle strøm som bensin. Derfor trenger vi flere private aktører som ser nytten av å bidra, og jeg vil rose IKEA som går foran i dette arbeidet, sier leder Christina Bu i Elbilforeningen.