Pressemelding

Verdens første ladestasjon på sørsamisk og norsk

09 februar 2017, 10:00

Hattfjelldal får en unik attraksjon når Fortum åpner verdens første ladestasjon for elbil som er tospråklig på sørsamisk og norsk!

Hattfjelldal ladested

– Vi er stolte av å kunne bidra til mer bruk av sørsamisk i det offentlige rom, samtidig som vi gjør det litt enklere å være elbilist på Helgeland, sier leder Jan Haugen Ihle i Fortum Charge & Drive.

9. februar åpner Fortum en hurtigladestasjon og to ladepunkt for mellomrask lading av elbil ved Fjellfolkets Hus i sentrum av Hattfjelldal.

Ladestedet kan betjene alle typer moderne elbiler, og er etablert i samarbeid med Nordland fylkeskommune og Hattfjelldal kommune. Bruksanvisninger og informasjon ved laderne kommer til å være både på norsk og på sørsamisk.

Teknologi ingen hindring

Helgeland museum har bistått Fortum med oversettelsen av tekstene til sørsamisk. Språket beskrives av UNESCO som alvorlig truet.

– Det er viktig å vise at sørsamisk også kan benyttes for å omtale teknologiske nyvinninger som ladestasjoner for elbil. Utfordringen med oversettelsen var ikke spesielle enkeltord, men den helhetlige oppgaven med en tekst som ikke knyttes opp mot tradisjonell samisk virksomhet, sier Ansgar Kleven ved Helgeland museum.

Hattfjelldal har en klar to-etnisk bakgrunn. Her har sørsamene hatt tilhold fra gammelt av.

– Kommunen er i en prosess hvor det vurderes å innføre tospråklighet med norsk og sørsamisk i Hattfjelldal. Derfor passer det godt at Fortum nå åpner verdens første ladestasjon for elbil med tekst på sørsamisk, sier Kleven.

Knytter Hattfjelldal til eksisterende ladeinfrastruktur

Ladestedet henger sammen med eksisterende ladeinfrastruktur langs E6 fra Bodø og Innhavet, samt sørover til Trøndelag.

– Med denne ladestasjonen knytter Fortum Fylkesvei 73 til denne infrastrukturen, med tilgang både til de fantastiske naturområdene i Hattfjelldal og Grane, samt svensk side med destinasjonene Tärnaby og Hemavan, sier Haugen Ihle.

Start på det samiske jubileumsåret

Ordfører Harald Lie i Hattfjelldal kommune er glad for å åpne kommunens første hurtigladestasjon for elbiler.

– Buerie båeteme! Vi er glade over å kunne ønske velkommen til Fortums ladestasjon i Hattfjelldal. Ladestasjonen blir en fin start på det grønne skiftet og det samiske jubileumsåret. Ladestasjonen passer fint inn i Hattfjelldal, der elektrisitet fra vannkraft er en av våre største naturressurser, sier Lie.