Nye lynladere for elbil

Fortum setter opp nye lynladere for neste generasjon elbiler.

Lynlader på Rygge McDonalds

Vi utvider stadig vårt nettverk av ladesteder, samt utvider kapasitet på eksisterende lokasjoner. Ett eksempel på sistnevnte er Skøyen i Oslo, hvor vi nylig har installert en 175kW lynlader. 

Ved den nye McDonald's-restauranten på Rygge i Østfold har vi i slutten av februar etablert et nytt ladested med én 50kW og én 175kW lader fra Hypercharger.

Utenfor Ski finner du vår første lynlader som ble åpnet i februar 2018. Denne skal i disse dager oppgraderes til å takle enda høyere effekter. For å få det til må kablene oppgraderes til veskekjølte kabler (CCS). ChaDeMo er foreløpig begrenset til 62,5kW effekt. 

Videre kommer det lynlader på Esso Rønvik i Bodø, i tillegg til om lag femten-tyve andre lokasjoner rundt i landet innen kort tid.  

Nye elbiler med større batteripakker kan ta imot større effekt. Noen av bilene kan faktisk lade 30 mil på 30 minutter (avhengig av temperatur på batteriet). 

Lynlading er priset forskjellig fra vanlig hurtiglading. Prisen finner du på https://fortum.no/ladepris. Det lønner seg derfor å starte ladingen med minst 10% strøm på batteriet og med et temperert batteri for høyest mulig ladehastighet. 

Dersom du har en bil som ikke klarer å nyttegjøre seg av effekter over 50kW bør du helt klart velge en hurtiglader i stedet. Der er prisen billigere.

Her er noen biler som kan lade på en lynlader:

  • Audi e-tron (inntil 150kW)

  • Hyundai Kona (inntil 75kW)

  • Hyundai Ioniq (inntil 70kW)

  • Kia e-Niro (inntil 75kW)

  • Jaguar I-pace (inntil 100kW)

  • Tesla Model 3 (120kW inntil videre)

Tekst og foto: Martin Uteng

Audi e-tron rapidcharging