Pressemelding

Fortum vil gjøre festivalverden grønnere og har allerede fått med seg Sigrid og Unge Ferrari på laget

31 juli 2019, 14:08

Tungvekterne Sigrid og Unge Ferrari er allerede med på laget når Fortum og Øyafestivalen går i bresjen for å involvere artister og fans i kampen for mer bærekraftige arrangementer.

Stian Mathisen og Cathrine Røsseland

De fleste musikkartister har en «rider» – en liste med krav – som arrangørene av en konsert eller festival mottar før artistens ankomst. Denne inneholder for eksempel lyd- og belysningskrav, instruksjoner for oppsett av backstage-området, sikkerhetsbehov og næringsbehov for bandet og mannskapet.

De aller fleste av kravene tar som regel i svært liten grad hensyn til omgivelsene og miljøet tilhørende konserten eller festivalen. Utbredt bruk av blant annet plast, matsvinn og høye CO2-utslipp er eksempler på hvordan festivaler kan sette et negativt miljøavtrykk. Derfor tar Fortum nå initiativet til The Green Rider i samarbeid med Øyafestivalen. Denne vil hjelpe artistene til å stille miljøkrav til festivalene de spiller på.

– I Fortum jobber vi med innovasjon med fornybar energi og gjenvinning, med mål om å skape en grønnere og renere verden for alle. Som eksperter på hvordan energiforbruk og avfall påvirker klimaet og miljøet, ønsker vi å hjelpe artister og fans til å stille de rette kravene til festivaler når det gjelder klima og miljø, sier kommunikasjonssjef Stian Mathisen i Fortum.

– Vi tenkte: hva om artistenes ridere handlet om andre ting enn bare hva artistene har lyst på å spise og drikke? Da kan de være med å spre grønne løsninger, sier sponsorsjef Cathrine Røsseland i Øyafestivalen.

– Problemet er at artistene ikke alltid vet hva de kan gjøre som har en effekt – hvordan de rent konkret kan gå fram for å utgjøre en forskjell på dette feltet. Med The Green Rider ønsker vi å hjelpe dem med det, og vi foreslår enkle, men kraftfulle krav som virkelig har en effekt, sier Mathisen.

De fem punktene i den grønne rideren

Green Rider-initiativet har identifisert fem områder hvor artistene kan stille krav som kan ha en reell effekt på festivalens miljøregnskap – og som det er realistisk at arrangørene kan imøtekomme. De er:

  • Reduser bruken av fossilt brennstoff

  • Server mindre kjøtt

  • Unngå engangsplast

  • Velg transportløsninger med lave utslipp

  • Begrens og resirkuler avfallet

Les mer om de fem punktene på The Green Rider.no.

Selv om The Green Rider er et helt nytt initiativ, har Fortum allerede fått med seg artistene Sigrid og Unge Ferrari.

– Vi var glade for å se at begge artistene var kjempehypp på å være med. Vi trengte bare å presentere ideen for managementet deres, så var de klare til å stille opp. Vi tror det er mange artister i Norge som også ønsker å være del av dette for å bidra til det grønne skiftet, og vi håper at vi sammen med  Sigrid og Unge Ferrari kan dra i gang en bevegelse hvor fans av også andre artister oppfordrer sin favorittartist til å levere en grønn rider til fremtidige festivaler, sier Mathisen.

Slik fant Øyafestivalen og Fortum tonen

Fortum og Øyafestivalen har funnet sammen i sitt felles engasjement for klima og miljø. Øya har lenge vært kjent som en av verdens mest miljøvennlige festivaler, og Fortum har som sin hovedstrategi at de skal utvikle og tilby energi- og gjenvinningsløsninger som bidrar til å begrense klimaendringene og redusere miljøutslipp.

– På mange måter er Fortum vår drømmepartner. Vi har veldig strenge kriterier for valg av partner. De må ha samme verdier som oss, og må være veldig opptatt av å forandre verden til det bedre, sier Røsseland.

Mathisen er enig i at Øya og Fortum er naturlige samarbeidspartnere:

– Vi jobber med mange av de samme tingene. Øya er godt kjent for å ha en veldig sterk klima- og miljøprofil, og å gjøre mye bra å redusere utslippene og miljøfotavtrykket sitt. I Fortum lever vi for å lage fornybare energiløsninger og fremme resirkulering og gjenvinningstjenester, så vi passer godt sammen. Nå inviterer vi hele artist-Norge til å bli med oss på laget for å skape en renere verden, sier han.

Bilder

Høyoppløste bilder til bruk for pressen finnes på Fortums Flickr-side.