Nyheter

Fortum garanterer grønn strøm for Radisson Hotel Group

22 april 2020, 12:04

Radisson Hotel Group i Norden er en miljøambisiøs hotellkjede. Nå vil de ha den mest bærekraftige strømmen på markedet, og da er bare Fortum godt nok.

Radisson

– Vi kan ikke redde verden alene, men vi kan i det minste gjøre så bra vi kan, sier Joakim Olandersson, Responsible Business-koordinator for Radisson Hotel Group i Norge.

Radisson er en kjede som tar bærekraft på alvor, og har lenge hatt tydelig Responsible Business-strategi hvor de har jobbet målrettet med å oppnå bærekraft i alle ledd. Vann, strømforbruk og matsvinn er store satsingsområder, og alle møter og konferanser som arrangeres på Radisson-hoteller er klimanøytrale og kompenseres med klimakvoter. Dette, og en rekke andre små og store tiltak, gjør at du skal lete lenge for å finne et Radisson-hotell i Norden som ikke er sertifisert av Green Key, GreenLeaders eller Earthcheck.

Nå har Radisson ambisjoner om å bli enda bedre, og derfor har de inngått en avtale om at alle Radissons hoteller i Norden skal forsynes av 100% fornybar Fortum-strøm.

– Vi gjør dette fordi vi vil ha og garanti på at all strømmen vi bruker er fornybar, understreker Olandersson.

I Norge, som er rik på vannkraft, er det lett å glemme at energimarkedet er slik at man ikke kan være helt sikker på at strømmen du bruker kommer fra en fornybar kilde. Og strømmarkedene i andre nordiske land er mer sammensatt enn i Norge – derfor er det viktig for Radisson å være sikre på at hele strømleveransen er bærekraftig.

– Du kan få bærekraftig strøm fra mange leverandører, men med Fortum er kravet at det er garantert 100% fornybart. Avtalen innebærer at all strøm skal komme fra vann og vind, og gjelder for hele Norden, sier Olandersson.

Fokus på bærekraft

Radisson har strømsparing inn i ryggmargen: For ti år siden begynte Radisson i Norden å bytte ut alle lyspærer i sine hoteller med energisparende LED-pærer, i tillegg til å innstallere vannsparende dusjhoder i alle rom. Det gir resultater.

– Energiforbruket vårt per gjest går ned for hvert eneste år – jeg har aldri sett en eneste økning der, forteller Olandersson.

Han påpeker også at dette ikke bare er snakk om å redusere strømregningen: det er også nødvendig for å kunne konkurrere om hotellgjester.

– Vi ser at gjestene setter krav om at hotellene de bor på er så grønne som mulig. Klarer du ikke å tilby en klar grønn profil, er du ute av konkurransen. På den måten inspirerer gjestene våre oss til å bli bedre.

I tillegg til strøm er matsvinn en stor bærekraftsutfordring.

– Det er lite bærekraftig å ha hundrevis av ting i frokostbufféten. Du trenger ikke ha ti forskjellige varianter av samme ting. Derfor har vi gjort undersøkelser av hva folk faktisk vil spise til frokost, og spisset tilbudet vårt. Vi har redusert mengden mat, men kvaliteten på produktene har økt, sier Olandersson.

Han mener miljøbevisste gjester har en holdning som gjør det lettere å innføre bærekraftstiltak.

– Det føles som om det går i retning av at gjester tenker mindre at «jeg kan få hva jeg vil 24/7» til «jeg får behovene mine dekket om jeg melder fra om det». Da blir det mindre svinn.

Norge går foran

Olandersson ser at tiltakene man gjør i Norge blir lagt merke til. Radisson er en hotellkjede med over 1400 hoteller på verdensbasis, og da kan man snakke om at tiltak som gjøres i Norge kan få globale ringvirkninger. Han håper derfor at strømavtalen med Fortum kan ha ringvirkninger, også utenfor Norden.

– Internt i Radisson-konsernet er det alltid interesse for hva nordmennene gjør og hva man kan lære av oss. Så det blir på en måte vår måte å bidra til verden: være høy stemme i slike samtaler og si «dette gjør vi, dette burde dere også se på». Det gjelder både strøm og matsvinn.

En ting er sikkert: her i Norden skal aldri gi seg på strøm.

– Denne avtalen med Fortum er bare begynnelsen. De skal levere strøm, og nå vil gjerne gå videre med dem og se på hva vi kan gjøre enda bedre på strøm- og sparetiltak, sier Olandersson til slutt.

– Jeg gleder meg til å se hva vi kan få til sammen.

Om Fortum

Fortum er et europeisk energiselskap med virksomhet i over 40 land. Vi leverer strøm, gass, varme, kjøling og smarte løsninger som forbedrer ressurseffektiviteten. Vi vil involvere våre kunder og samfunnet til å bli med på omstillingen til en renere verden. Sammen med vårt datterselskap Uniper er vi den tredje største produsenten av CO2-fri strøm i Europa. Med omtrent 19 000 fagpersoner og en totalbalanse på ca. 69 milliarder euro har vi kompetansen og ressursene til å vokse og drive energiovergangen fremover. Fortumaksjen er notert på Nasdaq Helsinki og Uniperaksjen på Frankfurtbørsen.