Pressemelding

Fortum selger deler av ladevirksomheten for å bygge fremtidens infrastruktur og ladetjenester for elbilister

27 april 2020, 8:57 CEST

Sammen med sin nye partner Infracapital skal Fortum nok en gang øke utbyggingstakten på ladestasjoner. «Fortum har allerede vedtatt å firedoble utbyggingen av offentlige ladestasjoner fra 2019 til 2020 alene, og nå kan vi satse enda tyngre på å bygge denne samfunnskritiske infrastrukturen i fremtiden», sier leder Annika Hoffner i Fortum Recharge AS. 

annika hoffner01

Fortum har signert en avtale om å selge majoriteten av sitt nettverk av offentlige ladestasjoner for elbiler, Fortum Recharge AS, til Infracapital, en del av M&G Plc. Recharge er Nordens største operatør av ladestasjoner for alle typer elbiler. Selskapet eier nær 1300 offentlige ladestasjoner og driver ytterligere 1400 ladestasjoner i Norge, Finland og Sverige. Etter transaksjonen vil Fortums eierandel i Recharge være 37 prosent.

Det nordiske elbilmarkedet er det mest avanserte og raskest voksende i veden. Derfor er det en betydelig etterspørsel etter offentlig ladeinfrastruktur for både mellomrask lading, hurtiglading og lynlading. Formålet med partnerskapet som nå inngås er å fremskynde Recharges vekstplaner for å møte fremtidens etterspørsel. Samtidig vil transaksjonen frigjøre kapital for videre vekst innen tjenester til Fortums ladekunder.

«Vi ønsker å være i forkant og tilby markedets beste ladeløsninger til våre kunder. Ved å få inn Infracapital som en sterk økonomisk partner vil vi kunne øke både utbyggingstakten og antallet ladestasjoner vi skal bygge i tiden fremover. På den måten kan vi ta vår del av ansvaret for at samfunnet sikrer en smidig overgang til utslippsfrie elbiler både i Norge og i andre land», sier Hoffner.

Fortum akselererer farten med å tilby sine kunder markedets beste digitale ladeløsninger

Fortum vil fortsatt ha fullt eierskap til digitaltjenesten Charge&Drive. Charge&Drive gir sine kunder tilgang til Nordens største nettverk av offentlige ladestasjoner og er den ledende digitale mobilitetstjenesten for offentlig lading. Fortum beholder også eierskapet til hjemme- og destinasjonsladingstjenestene under merkene Charge&Drive og Plugsurfing. I tillegg vil Fortum fortsette å tilby programvare som en tjeneste (SaaS) for drift av ladeinfrastrukturnettverk og kundegrensesnitt til andre operatører av ladenettverk.

Skal bygge infrastrukturen for fremtidens utslippsfrie bilpark

«Elbilmarkedet er i kraftig økning, og sammen med Infracapital skal vi bygge fremtidens infrastruktur for utslippsfri biltrafikk. For Fortum er dette også en suksesshistorie ettersom det viser verdien av de markedsledende ladetjenestene vi har bygget de siste årene. Vi vil akselerere farten med å utvikle våre digitale tjenester for våre eksisterende og fremtidige kunder», sier Jostein Lindbo, VP i Living & Mobility i Fortum.

«Infracapital er opptatt av å bidra til Europas overgang til et samfunn med reduserte CO2-utslipp og samtidig levere verdi og bærekraftig vekst for våre investorer. Elbiler vil åpenbart spille en viktig rolle i denne overgangen, og vi er glade for å bli en del av dette markedet og jobbe med Fortum - en ledende partner innen ren energi med et betydelig lokalt nærvær og vekstpotensial», sier Christophe Bordes, administrerende direktør i Infracapital.

Fortum 

Fortum er ledende innen ren energi. Vi leverer strøm, varme, kjøling og smarte løsninger som forbedrer ressurseffektiviteten. Vi vil involvere våre kunder og samfunnet til å bli med på omstillingen til en renere verden. Vi sysselsetter omtrent 8 000 energispesialister i Norden og de baltiske landene, Russland, Polen og India. Vår omsetning i 2019 var 5,4 milliarder euro. Fortums aksjer er listet på Nasdaq Helsinki.  

Fortum er pionerer innen ladeløsninger for elbil i en rekke land, deriblant Norge. Ladenettverket består i de nordiske landene av 2700 ladestasjoner for elbil, med Norge som det største markedet. Alle ladestasjonene kan ses i dette kartet.

www.fortum.no

Infracapital

Infracapital investerer i, bygger og forvalter et mangfoldig utvalg av essensiell infrastruktur for å møte samfunnets endrede behov og skape langsiktig økonomisk vekst. De har jobbet med 50 selskap rundt om i Europa og har samlet inn og administrert over 6,5 milliarder pund gjennom seks fond. 

Infracapital er en del av M&G, en ledende europeisk spare- og investeringsvirksomhet. M&G håndterer langsiktige besparelser for mer enn 5 millioner mennesker og er en stor investor i Storbritannia og i verdensøkonomien. Forvaltningskapitalen er 352 milliarder pund (per 31. desember 2019). 

www.infracapital.co.uk 

Kontaktinformasjon

Leder i Fortum Recharge AS Annika Hoffner, 90 28 46 83, annika [punktum] hoffner [krøllalfa] fortum [punktum] com