Pressemelding

Stig Brenner (Unge Ferrari) legger om turnélivet for miljøet

21 januar 2021, 07:00

Stig Brenners forrige turné hadde et utslipp tilsvarende åtte ganger rundt jorda med bensinbil. Og den største utslippsposten utenom flyreiser, er overraskende nok salg av klær og merch.

StigBrenner2

Som den første artisten i Norge har Stig Brenner, også kjent som Unge Ferrari, regnet ut sitt CO2-avtrykk som turnerende artist. Det viste at hans forrige turné hadde et utslipp på 65 tonn CO2-ekvivalenter – eller et utslipp tilsvarende åtte ganger rundt jorda med bensinbil. Det er nok til å smelte 190 kvadratmeter is i Arktis. Et avtrykk som er like stort som det årlige utslippet til fem nordmenn.

- Nå som jeg har et tall og vet hva som gjør at utslippene blir så store kan jeg faktisk gjøre noe med det, sier Stig Brenner.

Klær den store synderen

Foruten flyreiser, er det klær og annen merch som har størst betydning for utslippsmengden til Stig Brenner. Merch sto alene for nesten 30 prosent av utslippene!

Flyreiser sto på sin side for omrent 52 prosent av utslippene, mens annen transport som reising med bil, tog og opphold på hotell sto for omtrent halvparten av utslippene til merchen, altså cirka 15 prosent. Mat og drikke sto for "kun" 2 prosent av de totale utslippene ved Stigs forrige turné.

Endring som betyr noe

Det er energiselskapet Fortum som har regnet ut Stigs utslipp og hjulpet ham med å finne ut hvordan han kan redusere dette.

Samarbeidet mellom Fortum og Stig startet allerede i 2019 da Fortum lanserte The Green Rider sammen med Øyafestivalen. The Green Rider er en liste med miljøvennlige krav som artister kan stille til konsert- og festivalarrangører for å gjøre festivalverdenen grønnere. 16 artister og band, deriblant Stig Brenner, Sigrid, Sondre Justad, Thea Hjelmeland og Pom Poko signerte rideren for å stille klima- og miljøkrav til musikkfestivaler rundt om i landet. Og nå tar Stig Brenner det et skritt videre.

- Etter Øya i 2019 ønsket jeg å gjøre noe mer enn bare å stille krav kun til festivalarrangørene. Hvordan så mitt eget klimaavtrykk ut og hvordan kan jeg bli mer miljøbevisst? Med hjelp fra Fortum har jeg funnet ut at min forrige turné har tilført kloden 65 tonn CO2 på alt fra transport til maten vi spiser til elektrisiteten vi bruker og merchen vi selger, sier Stig Brenner.

Fortum jobber med innovasjon med fornybar energi og gjenvinning, med mål om å skape en grønnere og renere verden for alle, og er eksperter på hvordan energiforbruk påvirker klimaet og miljøet.

Første steg mot å endre hele musikkbransjen

- Vi synes det er veldig bra at Stig går foran som et godt eksempel og tør å legge fram utslippene sine for å vise at vi alle kan gjøre noe for å gjøre verden litt grønnere. Som eksperter på hvordan energiforbruk og avfall påvirker klimaet og miljøet, har vi hjulpet Stig å finne ut hvordan han kan redusere klimautslippene sine så mye som mulig, men fortsatt være en artist, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Hortemo i Fortum.

I tillegg til å ha fått råd og hjelp av Fortum, har Stig snakket med Tommy Tee og Anna of the North, artister med lang fartstid i bransjen som selv har tatt grønne grep, han har fått inspirasjon fra Øyafestivalen og diskutert med bransjen selv.

Nå jobbes det i musikkbransjen for at også andre artister skal gjøre som Stig Brenner.

Samarbeidet har nemlig allerede skapt ringvirkninger, og bookingbyrået til Stig, All Things Live, som er et av Norges ledende bookingbyråer, vil oppfordre sine artister til å ta i bruk rideren og ta tilsvarende grep som Stig.

- Vår jobb blir å pitche dette for alle de andre artistene vi jobber med og oppfordre dem til å ta i bruk The Green Rider. Hvis vi kan få med våre artister, så vil det kunne ha store ringvirkninger slik at vi faktisk kan få endret musikkbransjen og holdningene knyttet til klima og miljø, sier Helena Zarifa Pedersen, prosjektleder i All Things Live.

Kan redusere utslippene med 30 prosent

Resultatene fra utregningene presenteres i en egen filmDen viser at ved å ved å printe på egne klær i stedet for å be fansen kjøpe nytt, kan nesten hele utslippet knyttet til merch reduseres. Det kommer også fram at ved å bytte ut fossilbil med elbil kan Stig redusere mesteparten av utslippene knyttet til biltransport. Når det gjelder mat, kan det å gå over til et vegetarisk kosthold halvere utslippene knyttet til mat og drikke. 

- Fra å ha et utslipp nok til å smelte bort 190 kvadratmeter is på Arktis, har vi funnet frem til flere enkle, men kraftfulle tiltak som kan redusere Stigs utslipp med omtrent 30 prosent – eller 60 kvadratmeter mer is i Arktis. Og det faktisk uten å kutte flyreiser, sier Hortemo.

- Dette er utslippene til én artist, men tatt i betrakting at Oslo er en av byene i Europa med den mest aktive livescenen og at det spilles tusenvis av konserter hvert år i Norge, kan endringen bli stor. Når artistene gjør sin del av avtalen, er det også lettere for festivalene og spillestedene å godta kravene om endring fra The Green Rider, sier Pedersen.

Kontakt

Kommunikasjonsrådgiver Marte Hortemo i Fortum: Telefon 99 35 62 42, e-post marte [punktum] hortemo [krøllalfa] fortum [punktum] com (marte[dot]hortemo[at]fortum[dot]com)

Om Fortum

Fortum er et europeisk energiselskap med virksomhet i over 40 land. Vi leverer strøm, gass, varme, kjøling og smarte løsninger som forbedrer ressurseffektiviteten. Vi vil involvere våre kunder og samfunnet til å bli med på omstillingen til en renere verden. Sammen med vårt datterselskap Uniper er vi den tredje største produsenten av CO2-fri strøm i Europa. Med omtrent 19 000 fagpersoner og en totalbalanse på ca. 69 milliarder euro har vi kompetansen og ressursene til å vokse og drive energiovergangen fremover. Fortumaksjen er notert på Nasdaq Helsinki og Uniperaksjen på Frankfurtbørsen.