En hverdag uten strøm

Tenk deg å ikke ha tilgang til lys om kvelden. At du må vente til neste morgen for å få det lyst hjemme. Når kvelden kommer blir alt mørkt i løpet av kort tid. Det eneste svake lyset kommer fra den åpne ilden. Det er der du lager mat, men du er nødt til å bruk store del er av dagen til å samle inn ved.

På fjelltur hadde det vært hyggelig siden det primitive da er en del av opplevelsen. Men om dette var din hverdag? Dersom den åpne ilden og parafinlampen var det eneste dine barn kunde bruke som lys ved lekselesingen? For de som har råd til det finnes det gode miljøvennlige alternativer i form av solcelledrevne lamper og ovner til matlaging. Men for majoriteten forblir ved og parafin den eneste muligheten.

Parafin er en giftig og dyr energikilde. Men mange steder sør for Sahara er parafin eller åpen ild det eneste alternativet for å få lys hjemme om kvelden. De negative helseeffektene viser seg langsomt, men parafinrøyk gir varige arr på lungene, særlig hos barn, og fremkaller hodepine. Det er også dyrt. 10-40% av en families inntekt går til innkjøp av parafin.

Vår partner GIVEWATTS    

Organisasjonen GIVEWATTS er Fortums samarbeidspartner. GIVEWATTS organisasjon i Skandinavia er godkjent og kontrollert for innsamlingvirksomhet. GIVEWATTS Kenya har samarbeid med skoler og regioner på landsbygden i Kenya og har etablert et stort nettverk av lokale medhjelpere.

– Allerede etter seks måneder ser vi klare forbedringer i studieresultater, sier Jonatan Carlsson, som er en av de som står bak GIVEWATTS. 

Familiene sparer inn omtrent 600 kroner i året når de ikke trenger å kjøpe parafin. Dessuten har lunger og øyne det mye bedre uten den skadelige parafinrøyken.

GIVEWATTS startet virksomheten i 2010, og de finnes idag i Skandinavia, Sveits, USA, og i Kenya, der prosjektet gjennomføres.Frem til sommeren 2013 har GIVEWATTS distribuert 1669 lamper, som gir en lysere fremtid til 8345 mennesker.

1,2 milliarder mennesker mangler tilgang til strøm i verden, og i Kenya gjelder dette over 70% av befolkningen.

Du kan bidra!
Ved å gå over til strømavtalen Fortum GLOBAL, bidrar du til en lysere fremtid for skoleelever i Kenya. For hver kunde som velger Fortum GLOBAL, sender vi en solcelledrevet lampe til skoleelev. På den måten bidrar du til bedre skoleresultater, bedre helse og bedre økonomi for eleven og elevens familie – uten at det koster deg noe ekstra!